Historien

Taarbæk samling er ikke ny, allerede i 1909 var der en udstilling i den gamle koncertsal der lå i Cottageparken. Placeringen var lige foran den Røde Cottage der stadig eksisterer.

Vores nuværende lokalsamling blev startet af Taarbækkeren Birthe Rasmussen, der sammen med sin mand Kjeld Rasmussen havde Havnekiosken i Taarbæk på Ndr. Molevej.
Du kan læse mere om Birthe Rasmussen og opførelsen af et frihedsspil fra 1995 HER.

De første udstillinger
Birthe startede her med at lave udstillinger fra Havnekioskens lille butiksvindue, det var gamle billeder og små genstande fra byen. Her blev pyntet op alt efter årstiden, folk var meget begejstret for Birthes vindues udstillinger. Herefter gik det hurtigt folket ville have mere af alt den viden om byen som Birthe kunne fortælle.

Birthe Rasmussen fik stiftet Taarbæk Lokalhistorisk Forening i 1987 med 6 bestyrelsesmedlemmer, hvor hun var formand i mange år. Birthe lavede en lokalhistorisk udstilling i forbindelse med Taarbæk fiskers Sangforening ”Brages” 100-års jubilæum i 1981. Ved den lejlighed udgav man jubilæumsskriftet ”Taarbæk Fiskers sangforening Brage 1881-1981”, som var en del af ”Blade af Taarbæk sogns historie II”. Den kan du læse HER

Lokaliteter
Taarbæk Samlingen har desværre aldrig haft et fast lokale i byen hvor vi kunne udstille. Det lykkedes så i 1990-1996 at have et fast lokale på Taarbæk skole, hvor folk kunne komme og kigge. Udstillingen indgik også som en del af undervisningen så eleverne kunne lære om Taarbæks historie. Desværre skulle skolen bruge deres lokale igen, så Taarbæk Samlingen måtte pakke alt sammen, og leje en kælder til opbevaring.

Fra 2002-2004 var vi så heldige at vi kunne bruge det ”gamle Skomagerhus”. Det lå hvor glasbygningen til skolen ligger i dag. Det var skomager Hans Christensen der tidligere havde butik og skomagerværksted. Der var en fast udstilling om fiskerne, havnen og byens butikker, folk var vilde med udstillingen, og der kom mange mennesker udefra. Denne udstilling varede desværre kun 2 år da huset blev revet ned i 2004.

Hele samlingen måtte igen pakkes ned i kælderen, siden har vi ikke haft noget fast sted at udstille, dvs. hos vores lokale beboere Mette og Klavs Olsen Taarbæk Strandvej 77 , de var så søde at stille deres gamle VVS-kælder til rådighed, så samlingen kunne holde åbent tre uger to gange om året. Det trak også mange besøgende til disse udstillinger, men det er jo et stort arbejde at slæbe alle ting frem og tilbage.

Aktiviteter
Åbent hus afholdes i den hyggelige Grønne Barak Taarbæk Strandvej 88A. Det har været meget vellykket der kommer også rigtig mange besøgende, her sælger vi kaffe og kage og folk hygger sig og møder andre de måske ikke har set i flere år. Arrangementerne er to uger om året da Barakken også bruges til andre kreative ting.

Det er hyggeligt med Åbent hus-arrangementerne, hvor ny tilflytterne og Taarbækkerne der har boet her altid, elsker at komme og kigge billeder. ”Gamle” Taarbækkere kommer langvejs fra for at opfriske minder. Alle er velkomne til at komme og kigge med, og dagene bliver altid annonceret i Det Grønne Område samt på Taarbæk Portalen. Er du støttemedlem vil du modtage informationer om arrangementer direkte på mails.

Vi har gennem tiden haft forskellige temaer, bl.a. besættelsen, byens håndværkere, byens butikker og huse, da vi have lokalet i Skomagerhuset, kunne vi også udstille nogle af alle vores effekter som vi gennem tiden har fået fra forskellige familier i byen.

Vores udstillinger er meget velbesøgte, med stor interesse i at kigge i de gamle album og slægtsmapper som ligger fremme. Det er Søren W. Hansen fra bestyrelsen der går meget op i slægtsforskningen, og har brugt mange 1000 timer på det.

Til åbent hus kan du komme med dine gamle fotoalbum, så scanner vi billederne så de kan blive digitaliseret og bevaret for eftertiden (du får albummet med hjem igen)

Taarbæk samlingen har sammen med Lyngby Stadsarkiv stads arkivar Lise Skjødt Petersen, holdt et foredrag på skolen, her var der forskellige temaer om byens butikker, Kong Chr. X som havde sin båd ”Rita” liggende i havnen, skolen, byens håndværkere og meget andet på programmet. Vi har også arrangeret rundvisning på kirkegården, som blev et tilløbs stykke, i samarbejde med Lise Skjødt Petersen. På disse rundvisninger blev der fortalt om alle de kendte håndværkere og familier der ligger begravet på vores smukke kirkegård.

I 2014 udkom årets udgave af Lyngby-bogen, hvor titelen var ”Taarbæk – som det var engang” forfattet af Jeppe Tønsberg fra Historisk-topografisk Selskab for Lyngby-Taarbæk Kommune.
Denne bog er forsynet med mange dejlige billeder fra Taarbæk. Bogen havde ikke været mulig uden at Jeppe Tønsberg havde kunne trække på Taarbæk Samlingens omfattende materiale.
Bogen udkom sidst på året og var en fejring af, at kirken og havnen havde fejret 150 års jubilæum, skolen 100 år og Taarbæk Sejlklub 75 års jubilæum – jo det var et travlt og festligt år.

Der er skrevet meget om Taarbæk gennem tiderne. Du kan finde en hel del i vores liste over historisk materiale HER.

Vi har jo heldigvis stadigvæk vores alle sammen ”Birthe Post Jensen” som suppleant i Taarbæk Samlingen, Birthe er også alt vidende, og er til meget stor støtte og hjælp i vores forening, Birthe kan fortælle meget om de ”gamle Taarbækkere” og kan huske en masse navne, også selv om hun er fra Skovshoved.

Koncertsalen i Cottageparken med udstilling.

Birthe Rasmussen

Udstilling i vinduet

Søren W. Hansen og Jette Thomas

Søren W. Hansen og Jette Thomas ved scanneren. 

Stor aktivitet for alle aldre til åbenthus.